Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, katerega moto je » Medicinske sestre: moč za spremembe – vpliv na izboljšanje ( prožnosti) zdravstvenega sistema

12. maj je mednarodni dan medicinskih sester, katerega moto letošnje leto postavlja medicinske sestre v prve vrste zdravstvenega sistema. Medicinske sestre smo gonilna sila sprememb v zdravstvenih zavodih. Poleg svojega poslanstva, opravljanja zdravstvene nege in oskrbe, tako v zdravstvenih kot socialnih zavodih in zdraviliščih, smo v prvih vrstah uvajanja sprememb. K uresničevanju znižanja smrtnosti otrok, boljšemu zdravju mater, lahko veliko prispevajo tudi babice, ki so svoj mednarodni dan praznovale 5. maja. Njihov moto je : Ženske in novorojenčki: srce babištva.

Člani Strokovnega društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja ( DMSBZT Pomurja ), se bomo udeležili 15. Simpozija zdravstvene in babiške nege z naslovom: Prožnost zdravstvene in babiške nege skozi odgovornost, varnost, kakovost, ki bo 12. maja na Bledu. Zvečer pa bo slavnostna akademija s podelitvijo zlatih znakov, ki je najvišje priznanje na področju zdravstvene nege. Dobitnica zlatega znaka DMSBZT Pomurja, je Ema Mesarič, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v Murski Soboti. Ema Mesarič je gonilna sila promocije zdravja v Pomurju. Sooblikovala je politiko zdravja in skupno s predstavniki lokalne oblasti ustanavljala lokalne akcijske skupine za zdravje. Uresničevala je cilje, ki si jih je zastavila in sicer: povečati zmožnost skupnosti, zmanjšati medgeneracijske neenakosti v zdravju s pomočjo krepitve zdravja, dvig informiranosti in opolnomočenju posameznih ciljnih skupin prebivalstva za varno čisto in zdravo naravno okolje.

»Naša Ema je sonce, ki sije tudi takrat, ko je nebo zastrto s črnimi oblaki«, so zapisale njene sodelavke.

Na lokalni ravni bo DMSBZT Pomurja obeležilo mednarodni dan medicinskih sester,  20. maja 2016, v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah. Na slovesnosti bo podelitev priznanj in sicer: pet srebrnih znakov in dve priznanji.

Srebrne znake prejmejo:

• Karla Pučko Zemljič, dipl. m. s., univ. dipl. soc. del., Zdravstveni dom Gornja Radgona
  • Simona Marič Tibaut, dipl.m.s., Dom starejših občanov Lendava
  • Erika Časar, dipl. m. s. ,upokojenka, Zdravstveni dom M. Sobota
  • Marija Rožman, m.s., otroška negovalka, Zdravstveni dom Lendava
  • Helena Grabar, dipl. m. s. , ET, Splošna bolnišnica M. Sobota

Priznanje  pa prejmeta :

• Nada Kuhar, sms , Splošna bolnišnica M. Sobota
  • Darja Hoheger, zt., Splošna bolnišnica M. Sobota

V imenu DMSBZT Pomurja iskreno čestitam vsem medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam. Posebej pa izrekam čestitke vsem dobitnicam priznanj.

Daniela Mörec,
predsednica DMSBZT Pomurja