Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije –
www.zbornica-zveza.si
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30A, Ljubljana

Izjava za javnost

Datum: 17. 12. 2015

Medicinske sestre in babice podpirajo javno zdravstvo, dostopno vsem

Ob aktualnih razpravah v zdravstvu želimo spomniti, da je učinkovitost, dostopnost in varnost zdravstvenih storitev tisto, kar pacienti najbolj potrebujejo. Potrebe po enakovredni obravnavi slehernega pacienta se medicinske sestre, babice in tehniki zdravstvene nege, ki smo nenehno ob pacientih, v težkih časih še posebej boleče zavedamo. Zato bomo strokovnjaki zdravstvene in babiške nege, ki smo pacientom najbližje, vedno zagovorniki zdravstva, ki bo vsakemu posamezniku dostopno v trenutkih, ko gre za zdravje, za življenje, za človeka. Zato podpiramo zavezanost zdravstvene politike javnemu zdravstvu ter jo spodbujamo, da postopoma nadaljuje s spremembami, ki so potrebne za strokovno, kakovostno, varno in humano zdravstveno obravnavo pacientov.

Analizo zdravstvenega sistema ocenjujemo kot primerno podlago za nadaljnje ukrepanje. Pozitivno ocenjujemo tudi nadaljevanje projekta referenčnih ambulant, urejanje sistema nujne medicinske pomoči in vzpostavljanja urgentnih centrov, kar prinaša tudi bolj dodelan sistem v kritičnih trenutkih življenja. Podpiramo prizadevanja zdravstvene politike za spodbujanje zdravega življenjskega sloga in si ob tem prizadevamo za umestitev šolske medicinske sestre v vrtce in šole. Področje izobraževanja izvajalcev zdravstvene in babiške nege se usklajuje na medresorskem nivoju, izvajanje javnih pooblastil pa je spet prepuščeno stroki zdravstvene in babiške nege.

Obenem se zavedamo, da pred zdravstveno politiko ostajajo številni izzivi. Za razmere v zdravstvu je ključnega pomena tudi ustvarjanje ustreznih pogojev za varno delo zaposlenih v zdravstvu, zato pozivamo zdravstveno politiko, da sprejme kadrovske standarde in normative v zdravstveni in babiški negi, v korist pacientov in tudi zdravstvenih delavcev. Spodbujamo tudi prizadevanja za medresorsko urejanje vprašanja dolgotrajne in paliativne oskrbe, ki predolgo časa ostaja nerešeno.

Darinka Klemenc, predsednica Zbornice – Zveze


x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih