Letošnji moto mednarodnega dneva babic se glasi:

BABICE, MATERE IN DRUŽINE: PARTNERJI ZA VSE ŽIVLJENJE

Ljubljana, 4. maj 2017 – Tudi slovensko strokovno združenje babic, Sekcija medicinskih sester in babic pri Zbornici – Zvezi, ki je članica svetovne babiške konfederacije od leta 1999, se pridružuje ciljem za izboljšanje zdravja žensk in otrok doma in po svetu. V skrbi za zdravje žensk, otrok in družin v Sloveniji deluje 788 babic in 8 babičarjev.

Cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji je, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave – v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. Babice vsaki ženski nudijo kulturno sprejemljivo individualno obravnavno, s čimer zadostijo njenim potrebam in potrebam njene družine.

Babice razumejo, da lahko, če z žensko in njeno družino delujejo na osnovi partnerskega odnosa, le te podpirajo v sprejemanju za njih najboljših odločitev za varen in izpolnjujoč porod. Kot stroka podpiramo »zlati standard« evropskega in svetovnega združenja babic, ena ženska – ena babica v času poroda. Toda babice ne pomagajo samo pri porodih, ampak nudijo celovito skrb za žensko v njenem celotnem reproduktivnem obdobju. Imajo tudi pomembno vlogo v preventivni dejavnosti na vseh nivojih zdravstvenega varstva. Pri tem bi radi izpostavili, da bi želeli slovenske babice ponovno umestiti na primarni nivo zdravstvenega varstva, kjer bi skozi pet pregledov zdravih nosečnic, ki jih slovenska zakonodaja že omogoča, spodbudili partnerstvo babic, mater in družin.  Koristno bi bilo uvesti babice tudi v referenčnih ambulantah, kjer bi svetovale o zdravi spolnosti in kontracepciji, lajšanju težav v menopavzalnem obdobju, samopregledovanju dojk in pri drugih pomembnih dogodkih v življenju žensk. Tako bi ženskam omogočili dostop do kontinuirane obravnave, ki po raziskavah daje najboljše izide – za ženske in njihove družine.

V poslanici Svetovne babiške konfederacije je zapisano, da je za nosečo žensko najboljša izbira usposobljena babica, ki se zaveda pomena partnerskega odnosa. Pri tem se zavedamo, da v Sloveniji nosečnicam ni povsod omogočen dostop do babiške obravnave, kot strokovna organizacija pa podpiramo vse tiste spremembe v zdravstvenih zavodih, ki to omogočajo. Naj pri tem omenimo še možnost poroda z izbrano babico in poroda doma. Prav v tem obdobju skupaj s strokovnjaki različnih področjih pod okriljem Ministrstva za zdravje sistemsko urejamo področje poroda doma in strokovnih usmeritev, da bi ženskam, ki bi to želele, in predvsem samostojnim babicam, omogočili porod ob varnih pogojih.

Tako kot smo babice zavezane k zagotavljanju visoko kakovostne obravnave za vse ženske, njihove otroke in družine, moramo biti tudi združene v vnemi, da se znotraj babiške stroke zagotovi ustrezno in kakovostno izobraževanje, zakonodaja in varni delovni pogoji. Kadrovski normativi, ki jih je Zbornica – Zveza ob tem predlagali že v letu 2014, žal še niso sprejeti in po naših podatkih v različnih okoljih vsak dan primanjkuje 20 -25 % izvajalcev tudi na področju zdravstvenega varstva žensk.

V zdravstvenih ustanovah bodo ob mednarodnem dnevu babic potekale različne dejavnosti, dnevi odprtih vrat in stojnice. Slovenske babice se tradicionalno srečamo 5. maja, letos ob 16. uri na Rožniku v Ljubljani – ISKRENO VABLJENI!

5. 2017 bo na Zdravstveni fakulteti organiziran 4. Babiški forum z naslovom Mrtvorojenost in soočanje z izgubo otroka.

Predsednica Sekcije medicinskih in sester babic
MATEJA POGORELC,
041 421 396   pogorelc.mateja@gmail.com

Predsednica Zbornice – Zveze
Monika Ažman
051 644 500 predsednica@zbornica-zveza.si

IZJAVA ZA JAVNOST 5.5. 2017


x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih